Gruzja to państwo znane przede wszystkim malowniczego i dzikiego Kaukazu oraz pysznego jedzenia. Moim zdaniem kraj ten jest przez nas Polaków jeszcze wciąż mało odkryty.
Wszystkie osoby, które kiedykolwiek były w Gruzji wiedzą, że Gruzini są przesympatyczni, otwarci, radośni i bardzo kochają swój kraj. Gruzini coraz chętniej przyjeżdżają również do Polski, w wielu miejscach zakładają restauracje oraz piekarnie.
Jedno z takich miejsc (o nazwie Imedi) mieści się przy ulicy Wolskiej. Uczniowie klasy VIb podczas zajęć koła przyrodniczo – turystycznego wybrali się tam, aby spróbować gruzińskich specjałów:
- chaczapuri – gruziński zapiekany placek z serem,
- kubdari – placek wypełniony mięsem wołowo - wieprzowym, cebulą i czosnkiem,
- szoti lawasz – typowy gruziński chleb .
Zachęcam do poznawania smaków innych kuchni oraz zajęć koła.