fb

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg

wycieczka 3Dnia 16 października klasy 3a i 3b pojechały na wycieczkę do gospodarstwa ekologicznego do Grzybowa koło Płocka.
Podczas zajęć z Peterem Stratenwerthem poznaliśmy zasady funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego oraz przyjrzeliśmy się z bliska pracy rolnika, dowiedzieliśmy się skąd pochodzą podstawowe produkty żywnościowe: mleko, jaja, jak robi się sery, masło, śmietanę, poznaliśmy zasady zrównoważonej konsumpcji oraz nauczyliśmy się doić kozy!
W trakcie zajęć w Biopiekarni dowiedzieliśmy się wszystkiego o zbożach oraz rodzajach mąki, zobaczyliśmy jak miele się ziarno, upiec razową bułkę lub chlebek.
Podczas samodzielnego wykonywania świec z wosku pszczelego dzieci miały okazję zaznajomić się z tajnikami życia pszczół. Jednocześnie mogliśmy zobaczyć hodowlę trzmieli oraz dowiedzieliśmy się więcej o życiu i znaczeniu owadów zapylających.
Dzieci zainteresowane też były tradycją i kulturą polskiej wsi i nauczyliśmy się jak zrobić piękne wycinanki sannickie.
Zostały też przeprowadzone zajęcia z gleboznawstwa, zbieranie buraków oraz prezentacje na temat energii odnawialnych ilustrowane bogatymi przykładami (ośrodek zaopatrzony jest w baterie i kolektory słoneczne).                                                    

Początek strony